Burunun Yapısı Hakkında

BURUN

Kemik ve kıkırdaktan oluşan hem solunumu hem de koku almamızı sağlayan organımızdır.

Burunun Yapısı:Burun, iç yüzeyi mukoza tabakası ile kaplanmış ve iç yüzeyinde kılcal damarlar bulunan geniş bir boşluğa saiptir. Bu boşluk içinde üst kısımda bulunan bölgeye sarı bölge denir.

burunun yapısı Sarı bölgede koku almamızı sağlayan duyu almaçları vardır.BU kokunun algılanabilmesi için Mukozo tarafından salgılanan mukus sıvısı içinde koku taneciklerinin çözünmesi gereklidir.Burundaki duyu almaçları bir çok kokuya algılayabilir ve birbirinden ayırtedebilir.Ama uzun süre aynı koku alınırsa duyu almaçları yorulur (yani alışır) ve koku hissedilmez.Bu durumda farklı bir kokuyu algılayabildiğini unutmayınız.

Mukus sıvısı havanın nemlendirilmesini sağlar ve burnumuza giren toz taneciklerinin ilerlemesini engeller.

Havada bulunan koku tanecikleri burun boşluğuna gelerek sarı bölgeye doğru ilerler.Koku tanecikleri mukus sıvısı içinde çözünür ve sarı bölgedeki duyu almaçlarını uyarır.Duyu almaçlarındaki bu uyartı koklama sinirleri ile beyindeki koklama merkezine iletilir ve koku algılanır.

 

Burun Hastalıkları

Sinüzit, sinüslerin iltihaplanmasıdır.Doktorun verdiği ilaçları kullanarak iyileşebiliriz.

Nezle; virüs nedeniyle ortaya çıkan burun akıntısı, ateş gibi belirtileri olan bu rahatsızlık kendiliğnden  7-10 gün içinde iyileşebiliriz.

Saman nezlesi; aslında bu bir alerjidir.Nefesimizle birlikte burnumuzun içine kaçan polenler şiddetli hapşırıklara ve burunumuzdan su gibi akıntıya neden olur.İlaçla ya da aşı ile tedavi edilir.

Burun akıntısı; nezle, saman nezlesi, sinüzit, alerjik bir iltihap sonucu veya burnumuza herhangi bir şey kaçmış olmasından kaynaklanabilir.

Burun kanaması; burnumuzun içinde yer alan kılcal damarların kanamasıdır.Burun kanamasını durdurmak için baş hafifçe öne eğilerek burun delikelri sıkılır birkaç dakika beklenir.Kanamamın durmaması durumunda acilen doktora gidilmelidir.

Burun sağlığını korumak için neler yapmalıyız?

  •   Burnumuzu temiz tutmalı,
  •   Burnumuzun içine yabancı cisimler sokmamalı
  •   Burnumuzda akıntı, kanama olduğunda doktora gitmeli,
  •   Zehirli maddelerin oluşturduğu gazları solumamalıyız.
  • sonra burunlarında düşme olduğunu söyleyen bazı hastalar bulunmaktadır. Burun ameliyatı sonrası burun aşırı şişkin bir halde olacaktır. Bu siskinligin etkisi ile burun ucu asiri kalkik gorunebilir ve zaman icinde siskinlik gectikce asiri kalkik gorunum gider ve burun ucu düşmus gibi gorunebilir.  Bu gercek bir dusme degil, burun dudak acisinin normal olmasi gereken dereceye inmesidir. Toplamda bir yıl süren bir iyileşme sürecinin tamamlanmasıyla burun estetiği operasyondan istenen sonuç alınır.

Leave a Reply

×
Merhaba;
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
TurkeyEnglish